Otopia

otopia

Otopia är skriven av Per Nilsson.

– En sak förstår jag inte. Du som bodde i paradiset, Miqi. Du som var med att bygga den nya världen. Vad gör du här då, alldeles ensam?

Miqi lever i Otopia, hon är med och bygger den nya världen. En rättvis värld utan egendom, utan pengar, utan våld och kriminalitet. Alla delar på det arbete som behöver göras, alla barn är allas. Och alla kan välja att dö utan lidande. Eftersom alla vet vad som ledde fram till de stora katastroferna som utplånade resten av mänskligheten, så förstår alla att man måste följa Reglerna. Men Miqi möter en hon inte borde möta. Och hon ställer de förbjudna frågorna: Finns det en mur runt paradiset? Och vad finns i så fall på andra sidan muren?

Den här boken lämnade mig tyvärr rätt oberörd. Språket är det trevligaste, kort och avskalat känns det på något sätt äkta. Miqi som blir mer och mer paranoid och ifrågasätter allt hon tills nu aldrig ens funderat på, känns levande och handlingen är intressant. Ändå förstår jag inte riktigt vad författaren vill säga, det är för många frågetecken. Samhället ska vara lika, alla ska arbeta och bidra på ett jämställt sätt. Ändå finns det Tjänare som är till för att tjäna. De är samtidigt lite upphöjt mystiska. Hur eller varför får man dock aldrig reda på. Man ska växa upp utan syskon och föräldrar för att alla barn på något sätt ska vara allas. Typ, det krävs en by för att uppfostra ett barn. Tanken förstår jag, men sedan får dessa barn inte alls umgås med sina syskon om de mot all förmodan skulle råka på varandra. Medan de alltså i övrigt får umgås med vem som helst. För många frågetecken som man aldrig får svar på. Hela boken består på något sätt av lösa trådar och den berör mig tyvärr inte tillräckligt mycket för att jag ska fundera djupare på det.

Boken finns hos Adlibris, Bokus och CDON.

Annonser

2 responses

  1. Ger tillbaka lite dårå. Jag har gillat Per Nilsson i flera år, men inte läst den här och är osäker på om jag kommer att göra det. Han har för mig aldrig varit en sån som borde jobba i den här genrén så jag blir inte direkt förvånad av vad du skriver…

    Liked by 1 person

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut / Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut / Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut / Ändra )

Google+-foto

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut / Ändra )

Ansluter till %s

Marias bokhylla

Ibland kommer även livet i vägen

Mitt Bokliga Liv

~ en kedjeläsande boknörds oändliga läsäventyr ~

Den onda cirkeln

Witness this, bloodbag!

bam tycker

- om böcker

Bokföring enligt Monika

We´re all stories in the end

ylwakarlsson

All Kinds of Stories -Short but Great

A ROOM OF MY OWN

We´re all stories in the end

Sagan om Sagorna

We´re all stories in the end

Midnatts ord

We´re all stories in the end

C.R.M. Nilsson

We´re all stories in the end

Carolina läser...

We´re all stories in the end

Vargnatts bokhylla

We´re all stories in the end

Fiktiviteter

när den verkliga verkligheten inte räcker till

%d bloggare gillar detta: