Udda verklighet – fantasy i Malmö

udda-verklighet

Udda verklighet är första delen i serien De sära och skriven av Nene Ormes.

I en dröm ser Udda en kvinna som flyr för sitt liv i spårområdet vid Malmö Central. I jakten efter sanningen bakom drömmen försvinner Uddas vän Daniel spårlöst och när Udda tvingar sig ner i gångarna under spårområdet för att leta efter honom hittar hon en annan verklighet, långt ifrån det vardagliga livet i Malmö. Här finns de Sära – hamnskiftare, gudinnor, orakel och annat – rivaliserande grupper som är mycket, mycket angelägna om att vinna över henne till sin sida. Uddas gåva att sanndrömma att hon är andra människor och veta vad de tänker är ett hot men lika mycket en möjlighet att kunna påverka framtiden.

I en dröm ser hon Daniel i händerna på en sadistisk varelse som förtär människors minnen som livselixir. Med hjälp av sin nye vän Hemming färdas hon genom rum och tidsepoker hon inte anade fanns för att hitta ett sätt att rädda Daniel medan han fortfarande är i livet.

Boken tillhör en genre jag normalt inte är jätteförtjust i, urban fantasy. Jag har lite svårt för det här med en magisk värld vid sidan om, eller inuti, vår verkliga värld i nutid. Därför blev jag själv förvånad när jag började läsa och upptäckte att jag faktiskt gillar det här. Den innehåller de vanliga fantasyklichéerna förvisso, men den är också annorlunda. Titeln är utmärkt för det är faktiskt något udda med hela berättelsen. Det är tillräckligt ordinär fantasy för att man ska veta vad man får, samtidigt tillräckligt egen för att överraska.

Det är dels en relativt vanlig fantasy med den vanliga antydan om kärlekstriangel. En vanlig människa som upptäcker att hon är något annat. Onda och goda som slåss mot varandra och vår huvudkaraktär i mitten såklart. Men Udda är allt annat än vanlig. Hon är kapabel. En snabbtänkt tjej som fattar grejen direkt och inte låter sig trampas på. Hon tar kommandot och vägrar vara rädd trots att hon samtidigt är rätt vilsen. Dessutom är hon smart. Trots att hon är ny i den magiska verkligheten är det ofta hon som kommer på lösningarna. Jag gillar det skarpt eftersom det så ofta är tvärtom. Inget snubblande eller velande här inte.

Jag tycker kanske att det är lite rörigt ibland och jag förstår inte alltid världen som presenteras. Samtidigt är det befriande att slippa evighetslånga detaljerade förklaringar av en värld man ibland inte förstår i alla fall. Allt måste inte förstås och vissa delar får förhoppningsvis sin förklaring i nästa bok. Som jag naturligtvis måste läsa.

Du hittar boken på Adlibris och Bokus.

Annonser

One response

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut / Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut / Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut / Ändra )

Google+-foto

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut / Ändra )

Ansluter till %s

Marias bokhylla

Ibland kommer även livet i vägen

Mitt Bokliga Liv

~ en kedjeläsande boknörds oändliga läsäventyr ~

Den onda cirkeln

Witness this, bloodbag!

bam tycker

- om böcker

Bokföring enligt Monika

We´re all stories in the end

ylwakarlsson

All Kinds of Stories -Short but Great

A ROOM OF MY OWN

We´re all stories in the end

Sagan om Sagorna

We´re all stories in the end

Midnatts ord

We´re all stories in the end

C.R.M. Nilsson

We´re all stories in the end

Carolina läser...

We´re all stories in the end

Vargnatts bokhylla

We´re all stories in the end

Fiktiviteter

när den verkliga verkligheten inte räcker till

%d bloggare gillar detta: