Manlig dominans bland recensioner orsaken?

Fredag och bokbloggsjerka, underbart. Solen skiner ute och jag ser fram emot altanhäng och vårstädning i trädgården. Och en hel massa läsning ( trots att jag blev traumatiserad igår, för karaktären dog naturligtvis ) är självklart inplanerat.

Dagens jerka ja, ingen lätt fråga faktiskt och först tänkte jag skippa jerkan. Men så snubblade jag över en artikel och då passade den helt plötsligt in galant i dagens fråga som är,

Varför är det nästan bara kvinnor som bokbloggar?

Jag har läst lite hos andra och tycker Sagan om sagorna har en intressant teori. Att kvinnorna tar platsen de inte har annars. En tes som passar bra in med artikeln jag hittade idag. Där visar det sig att i Usa är det övervägande manliga recensenter. Dessa har i sin tur recenserat övervägande litteratur skriven av män.

Nu vet ju inte jag om det är likadant i Sverige, men jag tror kanske inte att skillnaden är väldigt stor. Att män helst läser litteratur skriven av män för män vet vi ju redan.

Manlig dominans bland recensionerna

Trots att kvinnorna står för två tredjedelar av bokinköpen, och trots att bokåret 2014 rymde nya titlar av författare som Hilary Mantel och Donna Tartt handlade recensionerna oftast om böcker skrivna av manliga författare. Därtill var de vanligtvis anmälda av manliga kritiker.

Det visar den amerikanska organisationen Vidas kartläggning av amerikanska och brittiska tidskrifter under 2014, skriver The Guardian. London Review of Books upplät utrymme åt 527 manliga författare och kritiker medan bara 151 kvinnliga fick plats. Även i New York Review of Books var obalansen stor: 677 manliga författare eller kritiker fick utrymme, vilket kan jämförs med 242 kvinnliga.

Annonser

18 responses

 1. Jag känner mig ganska ensam om att inte se allt som en könsfråga. Vi är alla olika och har olika intressen, det är väl bra? Varför finns det till exempel så få kvinnor som bloggar om programmering, bilar och annat liknande?

  Gilla

  • Jag tycker inte heller man ska se allt som en könsfråga. Men när statistiken ser ut som ovan tex finns det två alternativ, antingen att något är snett med könsfördelningen, eller att kvinnor överlag är sämre författare ( och sämre recensenter ). Det andra vägrar jag tror på, så då återstår könsfördelningen. 🙂 Sedan om det har något samband med bokbloggeri vet jag inte, men någon form av teori måste ju presenteras och den här är så god som någon. 🙂

   Gilla

   • Nej, det där är väldigt underligt, kvinnliga författare är definitivt inte sämre, det är jag ganska säker på. Det finns mängder av saker som inte är OK, men att kvinnor och män har olika intressen tycker jag är ganska naturligt, vi är ju olika och helt ärligt tycker jag inte att vi ska vara exakt likadan. Det är bra om man kompletterar varandra.

    En annan sak som är lika konstig är att det oftast är kvinnor som lagar maten hemma, men nästan alla stjärnkockar är män. Det får en att fundera lite…

    Gilla

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut / Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut / Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut / Ändra )

Google+ photo

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut / Ändra )

Ansluter till %s

Marias bokhylla

Ibland kommer även livet i vägen

Mitt Bokliga Liv

~ en kedjeläsande boknörds oändliga läsäventyr ~

Den onda cirkeln

Witness this, bloodbag!

bam tycker

- om böcker

Bokföring enligt Monika

We´re all stories in the end

ylwakarlsson

All Kinds of Stories -Short but Great

A ROOM OF MY OWN

We´re all stories in the end

Sagan om Sagorna

We´re all stories in the end

Midnatts ord

We´re all stories in the end

C.R.M. Nilsson

We´re all stories in the end

Carolina läser...

We´re all stories in the end

Vargnatts bokhylla

We´re all stories in the end

Fiktiviteter

när den verkliga verkligheten inte räcker till

%d bloggare gillar detta: