Konsten att höra hjärtslag gav mig bara huvudvärk.

konsten-att-hora-hjartslag

Konsten att höra hjärtslag är skriven av Jan-Philipp Sendker.

Tin Win är framgångsrik advokat i New York. Han kommer ursprungligen från Burma men hans amerikanska familj, hustru och två barn, vet nästan ingenting om hans uppväxt och bakgrund.

En dag strax efter att dottern Julia avlagt sin juridikexamen försvinner han utan ett ord. Familjen tvingas till slut acceptera att spåren slutar i Bangkok. Fyra år senare hittar Julia ett fyrtio år gammalt kärleksbrev som hennes far skrivit till en okänd kvinna i en by i Burma.

Hos Julia tänds åter hoppet och hon bestämmer sig för att söka upp kvinnan i brevet. När Julia kommer till den lilla byn bland bergen hamnar hon i en främmande värld. I byns tehus lär hon känna en man som berättar en märklig historia om den blinde pojken och flickan med de missbildade fötterna, om det som står skrivet i stjärnorna och om kärlek som övervinner allt.

Julia kommer till Burma i jakt på sin försvunna far. Hon möts av en främling som påstår sig känna till hela historien och därefter sätter igång att berätta historien om hennes far. Hon får höra berättelsen om Tin Win, pojken som föds till ett katastrofalt öde och som under sin uppväxt är blind. Tin Win som förlorar sitt hjärta till krymplingen Mi Mi där han blir hennes ben och fötter och hon blir hans ögon. Det ska tydligen föreställa en storslagen kärlekshistoria gissar jag. Själv blir jag tyvärr bara förbannad.

Språket är ganska simpelt och författaren kryddar det med likadana klichéer som Paulo Coelho är så förtjust i. Visdomsord man hittar på väggbonader.

Kärlekshistorien då? Jag varken förstår eller har någon sympati med valen Tin Win gör. Eftersom mina funderingar kring det blir spoilers, får du markera texten under om du vill läsa vidare.

Spoiler: Tin Win som älskar Mi Mi så himla mycket lämnar henne ändå för att någon farbror säger åt Tin Win att göra detta. Onda farbrodern håller dem åtskilda och det slutar med att Tin Win åker till Usa, gifter sig och skaffar barn. Där bor han i femtio år med sin familj, medan Mi Mi fortsätter rulla cigarrer. Trogen sin kärlek i ett halvt århundrade. Väntande på att den vackra älskade Tin Win ska komma tillbaka. Och han sviker alla. Så oerhört tragiskt och inte vackert alls. 

Kontentan är att jag tyckte boken var bedrövlig. Alldeles för många klichéer och en kärlekshistoria som inte gav mig något annat än huvudvärk.

Uppenbarligen finns det många andra som tycker precis tvärtom, så vill du ändå skaffa boken finns den hos Adlibris, Bokus och CDON.

 

 

Annonser

18 responses

  • Jag gillar ju inte Paulo Coelho heller, men gissade nog att det var lite så. Och det hade varit mer ok om språket varit starkare. Å andra sidan förändrar det ju inte handlingen som även den sög. 🙂

   Gilla

 1. Jag läste och tyckte den var en sån där bok som är ett helt ok tidsfördriv, fin för stunden liksom. Samtidigt kan jag hålla med om precis allt du skriver eftersom det är sånt jag också brukar störa mig på. Jag läste den nog en dag då den här typen av lättköpt ”dravel” var precis rätt. 🙂

  Gilla

 2. Tack för recensionen! Jag har väldigt svårt för såna här böcker (och filmer) – och håller helt med dig om att det är dravel. Känner mig inte det minsta suktad att läsa boken efter att ha sett vad du tyckte.

  Gilla

 3. Pingback: De mest klickade böckerna hos mig – Vilka är dina? | Bokhuset

 4. Kände mig ensam om min upplevelse av denna romantiska saga där så mycket är konstruerat och anpassat till ett dramatiskt, romantiskt slut, men så läste jag din recension. Tack

  Gilla

 5. Pingback: Karaktärer jag inte klickade med. | Bokhuset

 6. Har börjat lyssna men kände mig tveksam och letade omdömen. Cohelo ör inte heller min melodi.
  Det jag funderar på,utan att ha läst, är om handlingen är trovärdig ur burmesiskt perspektiv. Hur såg man på kärlek, äktenskap och funktionshinder i Burma på 60-talet. Men det kommer jag inte att ta reda på genom den här boken!

  Gilla

 7. Pingback: Författarmöte med Jan-Philipp Sendker | det måste kännas på riktigt

 8. Jag håller inte riktigt med, boken fångade mig totalt trots att vissa saker av det du skrev stämmer. Jag kände hur även de enklaste av oss kan känna kärleken och att vi ibland glömmer bort det, att kärleken alltid lever vidare och att man som ett par kompletterar varandra. 😀

  Gilla

  • Jag läste boken med fel förväntningar. Överallt såg ( och ser fortfarande ) jag boken hyllas som en vacker kärlekshistoria och det var vad jag förväntade mig. Vilket jag alltså inte tycker att det är. Det börjar vackert, men slutar med svek, egoism och sorg. För alla! Tack vare en man som pga feghet förstör så många liv.

   Hade jag däremot läst den förutsättningslöst hade jag kanske tyckt annorlunda. Kanske är det ett intressant drama, en läsvärd saga för vuxna ( språket är naivt på ett sagoaktigt sätt ) eller en tragisk kärlekshistoria om svek och sorg. Kanske det inte var själva boken som irriterade mig mest, utan andra läsares uppfattning om boken?
   Svårt att säga, men en vacker kärlekshistoria kan jag inte hålla med om att det är.

   Gilla

 9. Pingback: Konsten att höra hjärtslag | Bak bok mat

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut / Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut / Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut / Ändra )

Google+ photo

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut / Ändra )

Ansluter till %s

Marias bokhylla

Ibland kommer även livet i vägen

Mitt Bokliga Liv

~ en kedjeläsande boknörds oändliga läsäventyr ~

Den onda cirkeln

Witness this, bloodbag!

bam tycker

- om böcker

Bokföring enligt Monika

We´re all stories in the end

ylwakarlsson

All Kinds of Stories -Short but Great

A ROOM OF MY OWN

We´re all stories in the end

Sagan om Sagorna

We´re all stories in the end

Midnatts ord

We´re all stories in the end

C.R.M. Nilsson

We´re all stories in the end

Carolina läser...

We´re all stories in the end

Vargnatts bokhylla

We´re all stories in the end

Fiktiviteter

när den verkliga verkligheten inte räcker till

%d bloggare gillar detta: