Alla ljudböcker. Lyssna helt gratis 🎉

På GratisLjudbok kan du hitta alla ljudböcker du kan tänka dig. Alltid gratis att testa att lyssna en månad eller två. Oavsett om du precis har tänkt dig starta med ljudböcker, eller er mer erfaren kan du hitta allt om svenska ljudböcker här hos oss.

Omslag till ljudboken Tretton timmar av Deon MeyerOmslag till ljudboken En Ateljé i Paris av Guillaume Musso

Ljudböcker är det mest populära sättet att njuta av böcker på!

Generic selectors
Exact matches only
Search in title
Search in content
Post Type Selectors
  • Bästa valet!
    45
    dagar gratis
    • 30 timmars lyssning

Alla populära ljudböcker och sökningar

Lyssna på ljudböcker gratis och jämför alla ljudboksappar - direkt hos GratisLjudbok

Ljudböcker är ett nytt, populärt, och smidigt sätt att lyssna på inspelade böcker, med speciella appar som är speciellt framtagna för att lyssna på böcker, så kallade ljudboksappar.

Perfekt för dig som pendlar till jobbet, skolan eller är på språng. Genom att prenumerera på en ljudbokstjänst kan du välja mellan ett brett utbud av olika böcker. Varva mellan dina personliga klassiker och spännande nyheter från populära författare.

Många ljudbokstjänster erbjuder nya användare en prova-på-period, där du kan prova just deras app / tjänst helt gratis under några dagar, vanligtvis mellan 14 och 30 dagar. Det är en perfekt möjlighet för dig att dels lyssna gratis men även bestämma dig för om det är rätt app med rätt utbud för dig.

Att jämföra olika appar tar tid och är inte alltid så enkelt, det är just därför vi skapade denna sida för dig som önskar jämföra olika appar och tjänster för ljudböcker. Vårt mål är att göra det enklare att välja rätt ljudboksapp samt jämföra de olika leverantörer som finns på marknaden.

Här hos oss på GratisLjudbok kan du enkelt och snabbt jämföra olika ljudboksappar för att hitta den ljudboksapp som passar just dig bäst dig och har bäst utbud med ljudböcker enligt dig.

Vad är ljudböcker?

Ljudböcker är förinspelade versioner av böcker, tidigare så fanns ljudböcker bara på cd-skivor och kassettband. Men tack vare en allt större efterfrågan på ett smidigare och modernare sätt att kunna lyssna på böcker, så finns det idag flera olika tjänster att välja mellan som erbjuder digitala ljudböcker, även kallade “ljudboksappar”.

Fördelen med att använda en app är att du får större frihet över hur du vill lyssna. Du kan till exempel lyssna på din telefon, surfplatta eller dator. Appen kommer även ihåg vilket kapitel och hur långt in i kapitlet du var sist du lyssnade. Du kan även lyssna medan du är på språng, varför inte passa på att njuta av en härlig bok. Du kan till exempel lyssna på den där boken som du har lovat dig själv att du skulle läsa. Eller varför inte ta sällskap av en spännande bok medan du städar, tar en promenad, eller pendlar i vardagen.


Fördelen med att använda en app är du bara med några knapptryckningar kan byta bok, ändra hastigheten som den läses upp i. Visa appar erbjuder dig även möjligheten att ladda ner ljudböcker. Fördelen är att du då kan lyssna på ställen som du annars kanske inte hade haft täckning.

Vad är skillnad mellan ljudbok och talbok?

Skillnaden mellan en ljudbok och talbok, är att talboken är inläst med speciella undantagsregler från upphovsrätten för att förenkla för personer med läs- och synutmaningar.
Framställningen av talböcker är finansierad av skattepengar, vilket även förbjuder talböckerna från att konkurrera på den öppna marknaden. Talböckerna får endast lånas ut från bibliotek av individer med läs- och synutmaningar.

Vilka sätt kan man lyssna på ljudböcker på?

Det finns i huvudsak 3 olika sätt att lyssna på ljudböcker: att köpa, låna/hyra, eller streama/prenumerera.

Gör så här för att lyssna på gratis ljudböcker

För att kunna lyssna gratis på ljudböcker behöver det vara första gången som du använder själva appen. Antalet dagar du kan lyssna gratis variera mellan de olika leverantörerna, vanligtvis mellan 2 till 4 veckor.

Nedan har vi sammanställt en lista med populära olika appar som du kan prova på gratis.

Namn Antal dagar Språk
Audible 30 dagar* Svenska
Audiobooks.com 30 dagar* Engelska
BookBeat 14 dagar Svenska
Bokus Play 14 dagar Svenska
Nextory 14 dagar Svenska

 

 

 

 

 

*Audible och Audiobooks.com erbjuder förutom 30 dagar gratis prova-på-period en gratis ljudbok som du även får behålla om du väljer att inte fortsätta prenumerera.

Är det bäst att köpa en ljudbok eller använda en ljudbokstjänst?

Det finns inget rakt svar på den frågan, svaret beror på dig själv faktiskt och dina vanor. En ljudbok är vanligtvis mellan 5 och 20 timmar lång. Att köpa en ljudbok kostar mellan 100 till 150 kronor, medan en prenumeration på ljudböcker ligger runt 150 kronor per månad. 

Vilket kort sagt betyder att det beror på, lyssnar du på en bok eller flera per månad så är det billigare att betala en fast månadskostnad för en ljudboksapp. 

Om du däremot behöver mer än en månad per bok, då är det billigare att köpa ljudböcker styckvis.

Antar vi att du lyssnar ca 30-60 minuter varje vardag när du pendlar till jobbet/skolan, och sen även lyssnar ytterligare 30 minuter under dagen (går till affären, innan läggdags, eller medan du städar och lagar mat), så blir det ca 30 – 40 timmar per månad. Vilket betyder mellan 2 till 3 böcker per månad.

 

Så här gör du för att streama ljudböcker

När man pratar om att streama så menar man att man strömmar innehåll, ordet “stream” och “streama” är lånord från Engelska språket. Själva ljudboken skickas över i bitar till appen (Audible, Nextory) som sen spelar upp bitarna för dig som lyssnar.

För att det ska gå att streama ljudböcker så krävs det att du har en fungerande internetanslutning. Det är även rekommenderat att du använder hörlurar, dels för att inte störa din omgivning men även för att enklare följa med i boken och stänga ute ljud utifrån.

Lyssna på ljudböcker på mobilen

  1. Bestäm dig för vilken tjänst du vill komma igång med, är du osäker över vilken leverantör som passar dig bäst?
  2. Därefter laddar du ner deras app där appar finns, det går bra att använda antingen surfplatta eller mobil. Om du har både och så kan du ha appen på båda enheterna.
  3. När du väl har laddat ner appen, så är det väldigt enkelt att komma igång – starta appen så kommer appen sedan guida dig steg för steg, hur du skapar ett konto och kommer igång med att lyssna på ljudböcker.

Alltså börjar du först med att välja vilken ljudbokstjänst du vill använda dig av, sen behöver du ladda ner deras app på den enhet som du önskar lyssna på.

Lyssna på ljudböcker online

Det enda företag som erbjuder möjligheten att lyssna på ljudböcker “online” just nu är BookBeat. Det är dock begränsat till endast ett fåtal sekunder. Men ger dig som vill lyssna möjlighet att avgöra om det är en bok du vill lyssna på. Du får även en möjlighet att avgöra om den som har läst in bokens röst fungerar för dig.

Lyssna på ljudböcker offline – utan internet

Det går att lyssna på ljudböcker utan internet, det brukar även kallas för att man “lyssnar offline”. För att det ska vara möjligt att lyssna utan en aktiv och fungerande internetanslutning så krävs det att man har laddat ner den bok man önskar lyssna på.

Hur skiljer sig en e-bok och en ljudbok?

Det som skiljer en e-bok och en ljudbok åt är att ljudboken är en inläst version av en bok, medan en e-bok är en digital “tryckt” bok och kan läsas på en surfplatta, mobiltelefon eller via en dator.

Många populära ljudboksappar erbjuder även åtkomst till e-böcker genom sina appar, vilket kan vara värt att ha i åtanke ifall man vill ha möjligheten att växla mellan att lyssna och läsa själv.

Om GratisLjudbok.se

Vi som skapade GratusLjudbok är precis som dig intresserad av böcker och ljudböcker, vi upplevde även att det var svårt att hitta rätt i djungeln av olika ljudboksappar. Därför beslöt vi oss för göra det enklare att jämföra olika ljudboksappar här på vår sida och presentera de senaste ljudböckerna. Tack för du besöker oss!