Deklaration Sverige vs Finland

Nu deklarerar många via nätet vilket ju har förenklat allt enormt. Men i de fall när man inte kan det, ja då är jag oerhört glad över att slippa deklarera i Sverige. För det är nämligen det jag har sysslat med idag, deklarerat.

I Finland är det först och främst så att om du inte lämnar in deklarationen alls så räknas den som godkänd. Man får alltså ingen straffavgift för att man glömt lämna in ett papper. En gissning är att de pengar svenska skatteverket får in på dessa straffavgifter ändå inte täcker kostnaderna för att hantera mängden ”onödiga” deklarationer.

Sedan kan man göra som jag och maken, strula till det rejält genom att dels missa deklarationsdatum samt göra fel när den väl gjordes. Dubbelfail. Till vårt försvar har vi sålt en fastighet och det var tusen miljarder konstiga avdrag som skulle göras. Så idag, som var inlämningsdatum för de flesta utom just oss, åkte vi till skattekontoret för att rätta till allt och lämna in korrigeringar. Och vi kom in direkt eftersom det var tomt där. Medan köerna ringlar sig orimligt långa i Sverige, så är skattekontoret här tomt. På deklarationsdagen! Säkert till stor del för att många deklarerar på nätet, men framförallt för att man inte måste lämna in något som ändå inte ska ändras på.

Så det gick snabbt, vi fick hjälp direkt och vi slapp straffavgift. Bara det gör ju Finland ( Åland i mitt fall ) till ett av de bästa länderna i världen att bo i.

Imorgon slipper ni läsa om deklarationer, då får ni skräck här istället. Bra skräck.

 

Annonser

3 responses

  1. Haha, ja, deklarationer var ett ämne som jag inte riktigt hade tippat på. Är vi där nu? Blogga om deklarationer och pensionssparande? Tentakel-Andreas har ju skrivit om att bygga altan så…

    Gilla

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google+-foto

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

w

Ansluter till %s

Tusen sidor

We´re all stories in the end

Fear Not The Dark

En blogg om skräckfilmer och skräcklitteratur

bam tycker

- om böcker

Bokföring enligt Monika

We´re all stories in the end

Midnatts ord

We´re all stories in the end

C.R.M. Nilsson

We´re all stories in the end

Carolina läser...

We´re all stories in the end

Vargnatts bokhylla

We´re all stories in the end

Fiktiviteter

när den verkliga verkligheten inte räcker till

%d bloggare gillar detta: